Duurzaam ZONZ

ZONZ investeert in duurzaamheid

ZONZ kiest voor duurzaamheid

Wij geven oude, gebruikte en beschadigde schaduwdoeken graag een tweede leven.

Zo zijn wij bij ZONZ een beetje lief voor onze planeet. Natuurlijk kan het allemaal veel beter en zijn de schaduwdoeken nog niet echt planet proof. Maar… je moet ergens beginnen en daar niet mee wachten totdat alles 100% duurzaam is, vinden wij.

Wij vinden het belangrijk een bijdrage te leveren aan onze wereld door minder afval te produceren, schaduwdoeken een langere levensduur te geven en te voorkomen dat gebruikte schaduwdoeken bij het afval, in de verbrandingsoven, terecht komen. Ook hergebruiken we ons verpakkingsmateriaal zoveel mogelijk en kiezen we voor een beter papier en tape.

Mooie voorbeelden van duurzame initiatieven vinden wij: de matrassen van Auping, de fietsen van Roetz (Circulair Award ’22), start-up Circulr die 100% gerecyclede sportieve kleding verkoopt of vloerkleden gemaakt van oude visnetten. Je ziet gelukkig steeds meer mooie initiatieven voorbijkomen.

Stappen reeds gezet

Om te beginnen zijn we samen met Hogeschool Saxion en productdesigners aan de slag gegaan. De conclusie was dat de makkelijkste en meest duurzame manier van het verwerken van gebruikte schaduwdoeken het up-cyclen van de doeken is. Maak ze schoon (op een duurzame manier), knip ze in stukken en maak er weer wat moois van. Lees hier over het onderzoek dat studenten van Saxion voor (Z)ons hebben gedaan.

We laten nu in lokale ateliers – waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken – mooie andere producten maken van onze schaduwdoeken. We hebben een speciaal duurzaam groen logo en label ontworpen. Deze komen herkenbaar aan de producten die wij in onze webshop in de nieuwe categorie ‘duurzame producten’ verkopen. Het label zelf is gemaakt van oude leren bankstellen, met daarin ons duurzame logo gebrandmerkt.

ZONZ duurzaam groen logo

Ons eerste duurzame product is de opbergtas; voor je (nieuwe) schaduwdoek, speelgoed, strandspullen of wat dan ook. De tas is voorzien van een sluiting, gemaakt van de bovenzijde van een versleten werkbroek. Er komt geen nieuw materiaal aan te pas dus; hoe gaaf. De Techniekfabriek in Deventer heeft ze gemaakt voor (Z)ons… en wat zijn ze mooi geworden!

 

Bekijk hier onze nieuwe collectie, gemaakt van oude en afgekeurde schaduwdoeken.

We zijn bezig met nog meer leuke verrassende producten. Binnenkort ook verkrijgbaar in onze webshop.

Help (Z)ons mee

Naast het terughalen van gebruikte schaduwdoeken, willen wij onze klanten ook wijzen op het verlengen van de levensduur van onze producten. Door de doeken in de winter schoon en droog op te bergen en bij storm tijdelijk eraf te halen, zorg je ervoor dat jouw schaduwdoek langer meegaat. Bekijk hier onze gebruiksinstructies.

En gooi deze na enkele jaren gebruik niet bij het grofafval! Maar lever jouw gebruikte schaduwdoek in bij (Z)ons en ontvang 15% korting op een nieuw doek!

Je kunt jouw doek -graag zandvrij- opsturen naar: ZONZ, Oude Fabriekstraat 1, 3812NR Amersfoort

Zo maken we samen de wereld een beetje mooier 😉

Toekomst

We onderzoeken momenteel de mogelijkheden om geheel circulair te kunnen produceren. Hiervoor zijn we echter afhankelijk van onze toeleveranciers. Ons duurzame doel is om binnen een paar jaar nieuwe schaduwdoeken van gerecycled materiaal te kunnen aanbieden. Hiervoor zijn we nog op zoek naar nieuwe technieken, materialen en partners.