Hoe meet ik mijn schaduwdoek op?

1. Hoe meet ik een schaduwdoek in?Uitleg inmeten schaduwdoek

We spreken dus over een bruto maat = maat tussen de bevestigingsogen en een netto maat = doekmaat. Deze netto doekmaat vul je in in ons maatwerk bestelsysteem.

Hierbij maken we onderscheid tussen een schaduwdoek met gecurvde zijden en een schaduwdoek met rechte zijden. Een schaduwdoek dat je alleen op de hoeken bevestigt, wordt een doek met gecurvde zijden. Een schaduwdoek dat je op meerdere punten rondom bevestigt, wordt een doek met rechte zijden.

Hoe meet ik een STANDAARD schaduwdoek met gecurvde zijden in?

Je kunt met de afmeting van onze standaard doeken beginnen (A) of je begint met de afmeting van je terras (B):

A) Begin met de afmeting van het doek en tel daar min. 40cm per zijde bij op. Deze ruimte heb je buiten het doek nodig om het nog op te spannen. De ruimte waar het doek in komt, dient dus altijd min. 40cm groter te zijn dan het doek zelf. Je kunt dit in het platte vlak op de grond meten. Dat je het doek later met hoogteverschillen wilt ophangen is niet erg. Door het gebruik van het bevestigingsmateriaal ben je daarin enigszins flexibel.

B) Neem de afmeting van je terras; bepaal de maat tussen de bevestigingspunten. Dit kunnen ogen in de gevel zijn of palen. Trek daar min. 40cm per zijde van af en 60cm in de diagonaal. Dit is dan je netto doekmaat. Dit is de algemeen gangbare aftrek (voor het opspannen) bij een vierkant doek.

spanmarge bij vierkant schaduwdoek

Voor een rechthoek -waar de verhouding van de lange en korte zijde- groter is, geldt; trek 50cm van de langste zijde af en 30cm van de kortste zijde. Van de gemeten diagonaal trek je dan 58cm af om tot je netto doekmaat te komen.

Spanmarge bij rechthoek schaduwdoek

Bij een driehoek dien je 50cm per zijde af te trekken om tot je netto doekmaat te komen.

Spanmarge bij driehoek schaduwdoek

Je kunt de hoeken van het doek verlengen (met ketting of koord) naar de gevel of paal, mits je de diagonalen aanhoudt! Ons advies is deze lengte niet groter dan +/- 200cm te maken. Dan waait het doek teveel in het luchtledige; beter de meeste hoeken dichtbij het bevestigingsoog.

De lengte van ons grootste standaard doek is 600cm.

Let op dat het doek door de diagonalen opgespannen wil worden!


bevestigingspunten schaduwdoek
     Een schaduwdoek wil opgespannen worden door de diagonalen

Het doek dient met de gestikte zoom en logo naar onderen opgehangen te worden. Zo komt er geen vuil in de stiknaden.

Hieronder staan enkele standaard maten schaduwdoek ingetekend; in een ruimte van 6x6m en 4x5m. Je ziet dat de bevestigingspunten op een andere plek komen, door het opspannen van het doek door de diagonalen.

Diagonalen standaard schaduwdoek

Past een standaard doek niet, dan kunnen wij een schaduwdoek op maat voor je maken.


Hoe meet ik een MAATWERK schaduwdoek met gecurvde zijden in?

Bekijk alles van bovenaf gezien; dus vanuit de lucht omlaag!

Hiervoor meet je de afstand tussen het bevestigingsmateriaal dat je reeds aan de bevestigingspunten gemonteerd hebt. Dat zullen de draadspanners of katrolset of ketting met karabijnhaken zijn. Heb je nog geen bevestigingsmateriaal neem dan min. 28 cm daarvoor, in de diagonaal door de hoeken buiten het doek gemeten. Meet op de hoogte waarop de bevestigingspunten zich bevinden.

Uitleg inmeten schaduwdoek

Je neemt dus de maten van het rode koord, zoals in de eerste afbeelding getoond. Meet ook de diagonaal AC. Als de hoeken exact 90graden recht/ haaks zijn, dan zijn beide diagonalen hetzelfde.

De maat die je dan hebt, noemen we ook wel de netto doekmaat. Geef die maten door, van bovenaf gezien! De volgorde van de zijden is ook van belang: gebruik onze volgorde van de bovenstaande afbeelding A linksonder en dan met de klok mee.

Ons advies is een max. doeklengte in waterdoorlatend doek niet groter te maken dan 600cm tussen de bevestigingsogen. Voor waterdicht geldt 500cm. Een langer doek kunnen we maken, mits er halverwege extra bevestigingsogen kunnen komen. Dit vereist dan dus een extra bevestigingspunt aan gevel of paal!

Advies voor max. doekoppervlak:  waterdoorlatend +/- 40m2 en waterdicht +/- 25m2.

Dit vanwege het gewicht en het voorkomen van doorhangen.

Je kunt in ons gemakkelijke bestelsysteem enkel zelf doeken met max. 4 hoeken bestellen. Wil je doeken met meer dan 4 hoeken bestellen, mail ons dan.

Inmeten maatwerk schaduwdoeken

Makkelijk zelf monteren
ZONZ biedt graag een helpende hand bij het monteren van de schaduwdoeken. Dit kan namelijk heel eenvoudig en daarom hebben wij een speciale montage-instructie gemaakt, zodat men het schaduwdoek gemakkelijk en zonder problemen kan ophangen in de tuin of op het terras.


Hoe meet ik een schaduwdoek met rechte zijden in?

Dit doek is altijd maatwerk. De manier van bevestigen bepaalt de afmeting van jouw doek. De ruimte waar het doek in komt, is altijd groter dan jouw doekmaat.

Bij bevestiging TUSSEN balken/ frame; binnenmaat van de liggers:Hoe meet ik een schaduwdoek met rechte zijden in

Je hebt vaak een open ruimte rondom je doek; deze dient als spanmarge. De spanmarge verschilt per manier van bevestigen:

De spanmarge bij rijgen met koord is 5cm rondom per zijde (dus breedte – 10cm én lengte – 10cm). Je kunt het koord om de balken rijgen of door schroefoogjes, die je in de balken bevestigt. Hiermee heb je de kleinste ruimte tussen het doek en de constructie.

Schaduwdoek rechte zijden Koord

De spanmarge bij opspannen met spanelastiek met haken is +/- 12cm rondom per zijde (dus breedte – 24cm én lengte -24cm). Dit vanwege de afmeting van het spanelastiek met haak (ons advies 13cm spanelastiek). Je zou ook een langere spanelastiek met haak (spannquick) om de balken/ frame heen kunnen slaan.

Spanmarge bij scahduwdoek met rechte zijden en spanelastiekScahduwdoek rechte zijden opgespannen met spanelastiek


2. Hoe meet ik een harmonicadoek in?

Het harmonicadoek schuift in de lengte (=uitval) over 2 of meestal 3 staaldraden. Meestal hangt dit doek tussen pergolaliggers.

In de breedte heb je 2cm vrije ruimte aan weerszijden nodig, zodat het doek niet tegen de zijbalken aanschuift. Dus trek van jouw opgemeten breedte tussen de balken 4cm (2x 2cm) af.

In de lengte neem je de maat tussen de balken/ muren. Wij maken in maatwerk het doek dan iets langer, zodat het in boogjes omlaag hangt. Wil je het doek niet in boogjes laten hangen, maar strak recht, dan kan je dit aangeven bij je bestelling.*

Inmeten harmonicadoek

Onze maatwerk harmonicadoeken (van het merk Sunnysail) leveren wij met karabijnhaakjes, waarmee je het doek aan de staaldraad klikt. Hierdoor kan je het doek er in de herfst gemakkelijk weer afhalen en opbergen. Bij de standaard harmonicadoeken (van Nesling en Sunfighters) loopt de staaldraad door de doekogen heen.

Voor de handmatige bediening met katrolset, heb je nog min. 4cm vrije ruimte nodig boven de staaldraden.

Harmonicadoek met katrollen

harmonicadoek als ingevouwen pakket

sd= staaldraad

MAATWERK harmonicadoek:                                            STANDAARD harmonicadoek:

buitenste rij ogen op 1,5cm van de doekrand                    buitenste rij ogen op +/- 11cm van de doekrand

Hoek oog maatwerk lamellendoek            afstand doekogen standaard harmonicadoek

Een harmonicadoek heeft altijd boogjes van 42-60cm afhankelijk van de doeksoort. De lengte wordt gelijkmatig verdeeld in het aantal boogjes.

*Je kunt bij ons maatwerk kiezen of je het doek in boogjes wilt laten hangen of strak recht.

Lamellen recht en boogjes


3. Hoe meet ik een wind- en privacydoek in?

De doekmaat wordt bepaald door de manier van bevestigen!

Hoe meet en bevestig ik een doek met rechte zijden?

De manier van bevestigen is afhankelijk van hoe flexibel je wilt zijn; wil je het doek er vaak afhalen of laat je het doek het hele seizoen hangen?

De spanmarge is de afstand tussen het bevestigingspunt en het doek. Deze afstand verschilt per bevestigingsmateriaal en dus de manier van bevestigen. Je kunt een doek met rechte zijden opspannen met:

1. Spanelastieken

De flexibiliteit is bij het gebruik van spanelastieken het grootst. Je kunt het doek redelijk snel eraf halen.

spannquick (lengte 22cm ongespannen)      spanelastiek met haak* (lengte 13cm ongespannen)

Winddoek wit hekwerk Spanelastiek voor schaduwdoek met rechte zijden

Je kunt de spanelastieken om het frame/ balk/ hekwerk slaan of in een schroefoog haken. Een langer elastiek -zoals onze spannquick- zou je ook dubbel om de balk of het hekwerk kunnen bevestigen. Ook is deze zelf in te korten.

*Ons kortste spanelastiek is de 13cm; deze kan niet dubbel bevestigd worden.

De manier van bevestigen bepaalt de spanmarge = ruimte tussen het doek en het vaste bevestigingspunt.

De spanmarge zal tussen de 3-12cm per zijde liggen. Trek dit getal 2x van de gemeten breedte-afstand af; dus breedte -/- 6 tot 24cm.

Je wilt de spanmarge zo klein mogelijk hebben; dit geeft de meeste bescherming tegen de wind en ongewenste inkijk.

Meestal kan je een wind-, privacydoek alleen aan de 2 zijkanten opspannen tussen de staanders links en rechts; en niet boven of onder. Indien een doek langer is dan 250cm, is ons advies het doek ook bovenaan vast te zetten, om doorhangen te voorkomen!

Dus bestel je doek 6- 24cm kleiner dan de gemeten tussenruimte, afhankelijk van of het doek op, om of tegen de balk/ frame aan mag komen.

Spanmarge bij privacydoek aan hekwerk

2. Tierips

Doekbevestiging met tierips

Bij gebruik van tierips is de spanmarge het kleinst. Je bent hiermee minder flexibel, want je haalt het doek er niet snel even af. De spanmarge zal rond de 1- 4cm rondom per zijde liggen. Dus bestel je doek 2- 8cm kleiner dan de tussenruimte, afhankelijk van of het doek op of tegen de balk/ frame aan mag komen.

3. Rijgen met koord

Door het doek met koord te rijgen, heb je een kleine open ruimte rondom je doek. Je bent echter minder flexibel; je haalt het doek niet snel even weg.

Rijgen met koord  Doek rijgen met koord

Je kunt koord (advies 4mm dik) rondom door de ogen van het doek en om de balken/ het frame rijgen. De spanmarge zal rond de 1- 5cm rondom per zijde liggen.

Bestel je doek dus 2- 10cm kleiner dan de tussenruimte, afhankelijk van of het doek op of tegen de balk/ frame aan mag komen.

De lengte van het benodigde koord is bij rondom rijgen +/- 2,5x de lengte van alle zijden bij elkaar opgeteld.

Bij vestiging OP balken/ frame: afstand van midden balk tot middenbalk:

Bevestiging met schroefduimen

Je hebt dan (bijna) geen open ruimte rondom je doek. Wat ook kan (zie hierboven): de ene zijde direct vastzetten met bijv. schroefduim en de andere zijde met koord rijgen door schroefoogjes in de balk. Je hebt dan een spanmarge van +/- 5cm nodig per kant die je vastzet.