Hoe meet ik mijn schaduwdoek op?

Hierbij maken we onderscheid tussen een schaduwdoek met gecurvde zijden en een schaduwdoek met rechte zijden. Een schaduwdoek dat je alleen op de hoeken bevestigt, wordt een doek met gecurvde zijden. Een schaduwdoek dat je op meerdere punten rondom bevestigt, wordt een doek met rechte zijden.

Hier leggen we uit hoe je je schaduwdoek met gecurvde zijden kunt inmeten:Uitleg inmeten schaduwdoek

– Hoe meet ik een STANDAARD schaduwdoek met gecurvde zijden in?

Begin met de maat van het doek en tel daar min. 40cm per zijde bij op. Deze ruimte heb je buiten het doek nodig om het nog op te spannen. De ruimte waar het doek in komt, dient dus altijd min. 40cm groter te zijn dan het doek zelf. Je kunt dit in het platte vlak op de grond meten. Dat je het doek later met hoogteverschillen wilt ophangen is niet erg. Door het gebruik van het bevestigingsmateriaal ben je daarin enigszins flexibel.

Je kunt de hoeken van het doek verlengen (met ketting of koord) naar de gevel of paal, mits je de diagonalen aanhoud! Ons advies is deze lengte niet groter dan +/- 200cm te maken. De lengte van ons grootste standaard doek is 600cm.

Let op dat het doek door de diagonalen opgespannen wil worden!

bevestigingspunten schaduwdoek

 

 

 

 

 

Het doek dient met de gestikte zoom en logo naar onderen opgehangen te worden. Zo komt er geen vuil in de stiknaden.

Hieronder staan enkele standaard maten schaduwdoek ingetekend; in een ruimte van 6x6m en 4x5m. Je ziet dat de bevestigingspunten op een andere plek komen, door het opspannen van het doek door de diagonalen.

Diagonalen standaard schaduwdoek

 

 

 

 

 

 

 

 

Past een standaard doek niet, dan kunnen wij een schaduwdoek op maat voor je maken.


– Hoe meet ik een MAATWERK schaduwdoek met gecurvde zijden in?

Bekijk alles van bovenaf gezien; dus vanuit de lucht omlaag.

Hiervoor meet je de afstand tussen het bevestigingsmateriaal dat je reeds aan de bevestigingspunten gemonteerd hebt. Dat zullen de draadspanners of katrolset of ketting met karabijnhaken zijn. Heb je nog geen bevestigingsmateriaal neem dan 28 cm daarvoor, in de diagonaal door de hoeken buiten het doek gemeten. Meet op de hoogte waarop de bevestigingspunten zich bevinden.

Je neemt dus de maten van het rode koord, zoals in de eerste afbeelding getoond. Meet ook de diagonaal AC. Als de hoeken exact 90graden recht/ haaks zijn, dan zijn beide diagonalen hetzelfde.

De maat die je dan hebt, noemen we ook wel de netto doekmaat. Geef die maten door, van bovenaf gezien! De volgorde van de zijden is ook van belang: gebruik onze volgorde van de bovenstaande afbeelding A linksonder en dan met de klok mee.

Ons advies is een max. doeklengte in waterdoorlatend doek niet groter te maken dan 600cm tussen de bevestigingsogen. Voor waterdicht geldt 500cm. Een langer doek kunnen we maken, mits er halverwege extra bevestigingsogen kunnen komen. Dit vereist dan dus een extra bevestigingspunt aan gevel of paal!

Advies voor max. doekoppervlak: waterdoorlatend +/- 40m2 en waterdicht +/- 25m2. Dit vanwege het gewicht en het voorkomen van doorhangen.

Inmeten maatwerk schaduwdoeken


– Hoe meet je een schaduwdoek met rechte zijden in?

Dit doek is altijd maatwerk. De manier van bevestigen bepaalt de afmeting van jouw doek. De ruimte waar het doek in komt, is altijd groter dan jouw doekmaat.

Hoe meet ik een schaduwdoek met rechte zijden inBij bevestiging TUSSEN balken/ frame: binnenmaat van de liggers

Bij bevestiging OP balken/ frame: afstand van midden balk tot middenbalk

[afb?]

De spanmarge is de afstand tussen het bevestigingspunt en het doek. Deze afstand verschilt per bevestigingsmateriaal.

De manier van bevestigen is afhankelijk van hoe flexibel je wilt zijn; wil je het doek er vaak afhalen of laat je het doek het hele seizoen hangen?

Je kunt een doek met rechte zijden opspannen met:

– Spanelastieken

Winddoek wit hekwerk Spanelastiek voor schaduwdoek met rechte zijden

Je kunt de spanelastieken om het frame/ balk slaan of direct in een schroefoog haken. Dit bepaalt de spanmarge = ruimte tussen het doek en het vaste bevestigingspunt (frame/ balk).

De spanmarge zal tussen de 4-15cm liggen. Je wilt de spanmarge (open ruimte tussen doek en frame/ balk) zo klein mogelijk hebben; dit geeft de meeste schaduw.

à Dus bestel je doek 4-15cm kleiner dan de tussenruimte, afhankelijk van of het doek op of tegen de balk/ frame aan mag komen.

De flexibiliteit is hiermee het grootst. Je kunt het doek redelijk snel eraf halen.

– Tierips

Doekbevestiging met tierips

Bij gebruik van tierips is de spanmarge het kleinst. Je bent hiermee minder flexibel, want je haalt het doek er niet snel even af. De spanmarge zal rond de 1-5cm liggen. Hierbij rekening houdend met 1-2cm rek van het doek.

à Dus bestel je doek 1-5cm kleiner dan de tussenruimte, afhankelijk van of het doek op of tegen de balk/ frame aan mag komen.

– Rijgen met koord

Schaduwdoek rechte zijdenRijgen met koordKoord

Je kunt koord (4mm dik) rondom door de ogen van het doek en om de balken/ het frame rijgen. De spanmarge zal rond de 2-5cm liggen. Minder niet; want het doek kan nog 1-2cm uitrekken.

à Dus bestel je doek 2-5cm kleiner dan de tussenruimte, afhankelijk van of het doek op of tegen de balk/ frame aan mag komen.

De lengte van het benodigde koord is bij rondom rijgen +/- 1,5x de lengte alle zijden bij elkaar opgeteld.