Menu
EUR
  • Dé specialist in maatwerk schaduwdoeken
  • Gratis doeksamples
  • Gratis verzending vanaf € 25,-
  • 5 jaar garantie op UV-degradatie!

Standaard schaduwdoek gecurvde zijden inmeten

Jij wilt een STANDAARD schaduwdoek met gecurvde zijden inmeten.

Je kunt met de afmeting van onze standaard doeken beginnen (A) of je begint met de afmeting van je terras (B):
A) Je begint met de afmeting van onze standaard doeken: Begin met de afmeting van het doek en tel daar minimaal 40 centimeter per zijde bij op. Deze ruimte heb je buiten het doek nodig om het doek op te spannen. De ruimte waar het doek in komt, dient dus altijd minimaal 40 centimeter groter te zijn dan het doek zelf. Je kunt dit in het platte vlak op de grond meten. Als je het doek later met hoogteverschillen wilt ophangen is dat geen probleem. Door het gebruik van het bevestigingsmateriaal ben je daarin enigszins flexibel.

B) Je begint met de afmeting van je terras: Neem de afmeting van je terras; bepaal de maat tussen de bevestigingspunten, de punten waaraan je jouw doek wilt bevestigen. Dit kunnen ogen in de gevel of palen in de grond zijn. Deze afmeting geeft de bruto doekmaat weer. Nu je dit weet wil je de netto doekmaat uitrekenen, dit is de daadwerkelijke maat van je schaduwdoek na aftrek van ruimte die nodig is om het doek te bevestigen, de zogenaamde spanmarge. Hoe je dit uitrekent hangt af van de vorm die je kiest:

1. Vierkant schaduwdoek met gecurvde zijden:
Als je de maat weet tussen de bevestigingspunten dan trek je daar minimaal 40 centimeter per zijde van af én 60 centimeter in de diagonaal, dan kom je uit op de netto doekmaat. Dit is de algemeen gangbare aftrek (voor het opspannen) bij een vierkant doek.

2. Rechthoekig schaduwdoek met gecurvde zijden:
Bij een rechthoek, die wordt gekenmerkt door 2 korte en 2 langere zijden, geldt een andere manier van inmeten.

Als je de maat weet tussen de bevestigingspunten dan trek je daar minimaal 50 centimeter van de langste zijde en 30 centimeter van de kortste zijde af. Van de gemeten diagonaal trek je dan 58 centimeter af om tot de netto doekmaat te komen.

3. Driehoekig schaduwdoek met gecurvde zijden:
Als je de maat weet tussen de bevestigingspunten dan trek je daar 50 centimeter per zijde vanaf om tot de netto doekmaat te komen.

Spanmarge Driehoek Schaduwdoek

Wil je meer afstand tussen de hoek van het schaduwdoek en het bevestigingspunt aan de gevel of een paal dan de minimale afstanden die we hierboven benoemen? Kies dan voor een bevestiging met een ketting of koord. Ons advies is deze lengte niet groter dan 200 centimeter te maken. Om te voorkomen dat het doek te veel waait in het luchtledige. Het is beter om de meeste hoeken van het doek dicht bij het bevestigingspunt te houden.

De lengte van ons grootste standaard doek is 600 centimeter; dit adviseren we ook als maximale doeklengte als je kiest voor een maatwerk schaduwdoek.

Let op dat het doek door de diagonalen opgespannen wil worden, een voorbeeld ter verduidelijking hiervan:

Bevestigingspunten schaduwdoek

Een schaduwdoek wil opgespannen worden door de diagonalen

Het doek dient met de gestikte zoom en het logo naar onderen opgehangen te worden. Zo komt er geen vuil in de stiknaden.

Hieronder staan enkele standaard maten schaduwdoek ingetekend; in een ruimte van 6x6 meter en 4x5 meter. Je ziet dat de bevestigingspunten op een andere plek komen, door het opspannen van het doek door de diagonalen.

Een waterdicht schaduwdoek dient 30% schuin op afschot te hangen voor afloop van regenwater. Dat kan je realiseren door het laagste punt 30% lager te hangen dan het hoogste punt. Bij een doek van bijvoorbeeld 400 centimeter lengte, dient het laagste punt dus 120 centimeter (=30% van 400 centimeter) lager bevestigd te worden. Bij het inmeten dien je dan ook schuin te meten.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €25,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!