Menu
EUR
  • Dé specialist in maatwerk schaduwdoeken
  • Gratis doeksamples
  • Gratis verzending vanaf € 25,-
  • 5 jaar garantie op UV-degradatie!

Hoe bepaal ik de afmeting van mijn harmonicadoek?

Jij wilt een harmonicadoek inmeten.

Een harmonicadoek wordt meestal in een frameconstructie, bijvoorbeeld een pergola, geplaatst. Maar het kan ook worden gemonteerd tussen 2 muren in. Het harmonicadoek schuift in de lengte uit. Dit noemen we de uitval. Het doek schuift uit over 2 of meestal 3 staaldraden. In de meeste gevallen hangt dit doek tussen pergolaliggers. Bij het inmeten van een harmonicadoek zijn twee maten van belang:

1. De breedte van het harmonicadoek
2. De lengte ofwel de uitval van het harmonicadoek. Het is goed om te weten dat het doek over de lengte wordt in- en uitgeschoven.

1. De breedte:
In de breedte heb je 2 centimeter vrije ruimte aan weerszijden nodig, zodat het doek niet tegen de zijbalken aanschuift. Dus trek van jouw opgemeten breedte tussen de balken 4 centimeter (2x 2cm van elke zijde) af.

Inmeten harmonicadoek

2. De lengte (uitval):
In de lengte neem je de maat tussen de balken of muren. Jouw maatwerk doek maken wij iets langer, zodat het in boogjes omlaag hangt. Wil je het doek niet in boogjes laten hangen, maar strak horizontaal, dan kan je dit aangeven bij je bestelling. Bij maatwerk harmonicadoeken heb je namelijk de keuze of je het doek in boogjes wilt laten hangen of strak horizontaal. Een harmonicadoek heeft altijd boogjes van 42-60 centimeter afhankelijk van de doeksoort. De lengte wordt gelijkmatig verdeeld over het aantal boogjes.

Onze maatwerk harmonicadoeken (van het merk Sunnysail) leveren wij met karabijnhaakjes, waarmee je het doek aan de staaldraad klikt. Hierdoor kan je het doek er in de herfst gemakkelijk weer vanaf halen en opbergen. Bij de standaard harmonicadoeken (van de merken Nesling en Sunfighters) loopt de staaldraad door de doekogen heen.

Voor de handmatige bediening met katrolset, heb je nog minimaal 4 centimeter vrije ruimte nodig boven de staaldraden. Houd hier dus rekening mee bij de montage en aanschaf van de juiste balkdikte!

Harmonicadoek met katrollen

De positie waarop de oogjes in het doek zijn gemonteerd verschilt per product.

MAATWERK harmonicadoek:
De buitenste rij ogen zit aan weerszijden op 2 centimeter hartafstand van de doekrand.

Hoek oog maatwerk lamellendoek

STANDAARD harmonicadoek:
De buitenste rij ogen zit aan weerszijden op ongeveer 11 centimeter hartafstand van de doekrand.

afstand doekogen standaard harmonicadoek

 

Onze online keuzehulp helpt je bij het maken van een keuze tussen standaard harmonicadoeken of maatwerk harmonicadoeken.

De breedte is de richting van de lamellen/gootjes. Meet de breedte tussen de balken/muren en trek daar 4cm vanaf. Je hebt dan voldoende speling aan weerszijden, zodat het doek bijv. niet tegen de zijbalken aan schuift. De breedte is max. 400cm bij de maatwerk harmonicadoeken en 370cm bij de standaard harmonicadoeken.

Ingevouwen hangt het harmonicadoek als een pakket ongeveer 30cm onder de staaldraad of rails. Dit is van belang bij openslaande deuren!

harmonicadoek als ingevouwen pakket

 

In standaard doekmaten verkopen wij onderstaande harmonicadoeken:

Sunfighters BxL

290x300cm – 290x400cm* – 290x500cm*

*In waterdoorlatend én waterdicht doek verkrijgbaar.

Nesling BxL

200x300cm – 200x400cm – 200x500cm

290x300cm – 290x400cm – 290x500cm

370x370cm – 370x500cm

Staat jouw gewenste maat hier niet bij, kies dan voor ons maatwerk harmonicadoek.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €25,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!