Menu
EUR
  • Dé specialist in maatwerk schaduwdoeken
  • Gratis doeksamples
  • Gratis verzending vanaf € 25,-
  • 5 jaar garantie op UV-degradatie!

Wind- of privacydoek inmeten

Jij wilt een wind- of privacydoek inmeten.

Hoe meet ik een wind- en privacydoek in?
Een winddoek, ook wel bekend onder de naam privacydoek, monteer je verticaal. Het doek biedt je bescherming tegen de wind en privacy in je tuin of op je (dak)terras. Een wind- en privacydoek wordt standaard uitgevoerd met rechte zijden.

De doekmaat wordt bepaald door de manier van bevestigen. De manier van bevestigen is afhankelijk van hoe flexibel je wilt zijn; wil je het doek er vaak afhalen of laat je het doek het hele seizoen hangen?

Wil je het doek er vaak afhalen? Kies dan voor bevestiging met spanelastieken. Wil je het doek het hele seizoen laten hangen? Kies dan voor bevestiging met tierips of monteer het doek met een koord. Hieronder leggen we je uit hoe je de juiste maat van het doek bepaalt.

Houdt bij het inmeten rekening met de spanmarge. De spanmarge is de afstand tussen het bevestigingspunt en het doek. Je wilt de spanmarge zo klein mogelijk hebben; dit geeft de meeste bescherming tegen de wind en ongewenste inkijk. De spanmarge verschilt per bevestigingsmateriaal en dus ook per manier van bevestigen.

Je kunt een doek met rechte zijden opspannen met:

1. Bevestiging met spanelastieken:

De flexibiliteit is bij het gebruik van spanelastieken het grootst. Je kunt het doek er redelijk snel af halen. Je kunt de spanelastieken om het frame, balk of hekwerk slaan of in een schroefoog haken.

We bieden keuze uit 2 soorten spanelastieken:

Spanelastiek 1: Spannquick: Met een lengte van 22 centimeter ongespannen, op spanning kan er een grotere lengte worden overbrugt. De spannquick elastieken kun je zelf inkorten. Ook kun je het spannquick dubbel om het frame, balk of hekwerk bevestigen. Hierdoor neemt de spanmarge af.

Windbreekgaas Winddoek Wit Hekwerk Van ZONZ

Spanelastiek 2: Spanelastiek met haak: Dit is ons kortste spanelastiek met een lengte van 13 centimeter ongespannen, op spanning kan er een grotere lengte worden overbrugt. Het spanelastiek met haak kan niet dubbel worden bevestigd.

Spanelastiek voor schaduwdoek met rechte zijden

De manier van bevestigen bepaalt de spanmarge; dat is de ruimte tussen het doek en het vaste bevestigingspunt.

De spanmarge ligt tussen de 3 tot 12 centimeter per zijde. Trek dit getal 2 keer van de gemeten breedte-afstand af. De breedte van jouw wind- of privacydoek is dus de breedte minus 6 tot 24 centimeter.

Soms kan je een wind- of privacydoek alleen aan de 2 zijkanten opspannen tussen de staanders links en rechts; en niet boven of onder. Indien een doek langer is dan 250 centimeter, is ons advies het doek ook bovenaan vast te zetten, om doorhangen te voorkomen.
Dus bestel je doek 6- 24 cm kleiner dan de gemeten tussenruimte.

Bepalend hierbij is ook of je het doek om de balk of rand van het frame wilt monteren of met een kleine afstand tot de balk of rand van het frame.

Bij een hekwerk zou je kunnen volstaan met 1 centimeter ruimte aan de boven en 1 centimeter ruimte aan de onderkant. Maar dat kan alleen met tierips of koord. Of met de spannquick die je dubbel om het hekwerk kunt slaan.

Spanmarge bij privacydoek aan hekwerk

De rechterfoto hierboven laat zien hoe het niet moet: hier is de spanmarge méér dan 1 centimeter.

2. Bevestiging met tierips:Bij het gebruik van tierips is de spanmarge het kleinst. Je bent hiermee minder flexibel, want je haalt het doek er niet snel even af. De spanmarge ligt rond de 1 tot 3 centimeter rondom per zijde. Dus bestel je doek 2 tot 6 centimeter kleiner dan de tussenruimte.

Bepalend hierbij is ook of je het doek om de balk of rand van het frame wilt monteren of met een kleine afstand tot de balk of rand van het frame.

3. Bevestiging door rijgen met koord:
Door het doek met koord te rijgen, heb je een kleine open ruimte rondom je doek. Je bent echter minder flexibel; je haalt het doek niet snel even weg.


Je kunt het koord (advies 4 mm dik) rondom door de ogen van het doek en om de balken of het frame rijgen. Je kunt hiervoor ook kleine schroefoogjes in de balken monteren. De spanmarge zal rond de 2 tot 5 centimeter rondom per zijde liggen.
Bestel je doek dus 4 tot 10 centimeter kleiner dan de tussenruimte.

Bepalend hierbij is ook of je het doek om de balk of rand van het frame wilt monteren of met een kleine afstand tot de balk of rand van het frame. We adviseren een koord met een dikte van 4 mm.

De lengte van het benodigde koord is bij rondom rijgen ongeveer 2,5 keer de omtrek van het doek. Het totaal van alle zijden bij elkaar opgeteld vermenigvuldig je dus met 2,5 om de juist lengte van het koord te bepalen.

Bevestig je jouw doek op de balken of de randen van het frame, dan meet je de afstand op van het midden van de linker balk tot het midden van de rechter balk. Je hebt dan (bijna) geen open ruimte rondom je doek.

4. Bevestiging met schroefduim:
Ook kun je jouw wind- of privacydoek aan één zijde direct bevestigen met schroefduimen. Aan de andere kant monteer je schroefoogjes in de balk en monteer je het doek door een koord te rijgen door de ogen van het doek en de schroefoogjes.

In dit geval heb je alleen een spanmarge van ongeveer 5 centimeter nodig voor de ene kant waar je gaat opspannen. Aan de kant van de schroefduim hoef je geen spanmarge te rekenen.

Doek met rechte zijden bevestigen met schroefduim 

Heb je bepaald hoe je jouw doek wilt bevestigen? Bepaal dan de breedte en hoogte maat van jouw doek en trek hier de benodigde spanmarge vanaf.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €25,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!