Menu
EUR
 • Dé specialist in maatwerk schaduwdoeken
 • Gratis doeksamples
 • Gratis verzending vanaf € 25,-
 • 5 jaar garantie op UV-degradatie!

Montage instructie ZONZ sunsails

1. Bepaal de positie

Voordat je begint met installeren is het belangrijk dat je exact bepaalt waar je het schaduwdoek gaat plaatsen. Houdt daarom rekening met onderstaande punten:

 • Afmeting schaduwdoek + bij elke hoek 30cm in de diagonaal extra tbv de spanmarge
 • Hoogte van openslaande deuren
 • Sterkte van de constructie van de bevestigingspunten (stenen muur/dikte hout)
 • Mogelijkheden voor het plaatsen van bevestigingspalen (niet hinderlijk in de weg)
 • Stand van de zon (op verschillende tijdstippen)

 

2. Bepaal de definitieve bevestigingspunten

Leg het schaduwdoek uit waar je de schaduw wilt hebben. Kies de meest ideale bevestigingspunten voor de hoeken; zoals een muur, schuur, een boom etc. Het is belangrijk dat het stevige bevestigingspunten zijn.

Let op: de bevestigingspunten moeten naar het midden van het schaduwdoek wijzen! Dit gezien de kracht die vanuit het midden van het doek naar de punten gaat.

Tussen elke hoek van het zonnezeil/schaduwdoek en het bevestigingspunt dien je zo’n 30cm ruimte over te houden, zodat je het strak kunt spannen. Met ketting of koord kan je de afstand van bevestigingspunt tot het doek verlengen; maar beperkt dit tot max. 120cm!

Waterdichte zonnezeilen/schaduwdoeken

Hang het doek schuin 30% op afschot, dat is een hoogteverschil van 30cm per 1m, voor de afloop van regenwater. In alle gevallen dien je de vorming van een ‘waterzak’ te voorkomen.

Waterdicht zonnezeil

 

Waterdoorlatende schaduwdoeken

Deze kunnen naast schuin, ook horizontaal worden opgehangen, omdat het doek water doorlaat. Alléén bij een waterdoorlatend vierkant doek kan je ook 1 diagonaal hoog en de andere laag bevestigen (zodat er een speelse hypar-/zadelvorm ontstaat) waardoor het water eraf kan lopen..

3. Gebruik de juiste bevestigingsmaterialen

Wij adviseren om onze complete set rvs bevestigingsmateriaal te gebruiken. Deze roesten niet (rvs316) en zijn voor driehoek of vierkant. Voor bevestiging aan de gevel (bakstenen muur/beton) kan je een gat boren in het midden van de baksteen (juist niet in de voeg!), waarin je een keilhuls M8 met oog plaatst. Voor deze keilhuls heb je boor 14 nodig.

In een gevel van hout heb je min. 4cm massief hout nodig, voor de bevestiging van een bevestigingsplaat met oog. Deze bevestig je met 4 schroeven, welke je zelf nog dient aan te schaffen.

Schaduwdoek bevestigingsset Keilhuls met oog voor montage schaduwdoek in steenBevestigingsplaat rvs met oog voor montage schaduwdoek

Gebruik van palen

Indien je één of meerdere palen als bevestigingspunt nodig hebt, dan kan je hiervoor hardhout (of Douglas of geïmpregneerd zachthout) gebruiken. Gebruik een paal van min. 9x9cm dikte en bijv. 3m lengte.

Een mooiere oplossing zijn onze aluminium of stalen palen (min. 7cm diam), welke ook in hoogte verstelbaar zijn.

De hoogte van de paal bepaal je door de uiteindelijke hoogte van het schaduwdoek + de diepte van het gat. Wij adviseren de paal min. 80cm in de grond te plaatsen met een grondboor. In de paal bevestig je bovenaan een bevestigingsoog.

Palen plaats je bij voorkeur -schuin onder een hoek van 5 tot 10 graden- ergens waar ze niet in de weg staan; bijv. op scheiding van terras/gras/plantenborder. Eventueel kan je, indien stevig geplaatst, een boom of schuttingpaal voor montage gebruiken. Let op: geen tussendeel-plank van een schutting!

Fundering- beton

Voor extra stevigheid- afhankelijk van de grondsoort- kan je de palen in (snel)beton storten. De plek waar de paal in de grond komt, graaf je 40x40cm en 80cm diep uit. Om de paal steun te geven, leg je bijv. onderin het gat een dikke stoeptegel of een 10cm laag met kiezels. Meng het beton volgens instructie op de verpakking. Plaats de paal schuin onder een hoek van 5 tot 10 graden; schuin weg t.o.v. het midden van het zonnezeil/ schaduwdoek. Ondersteun de paal tijdelijk, zodat deze in de juiste positie blijft staan tijdens het uitharden van het beton.

4. Installatie zonnezeil/schaduwdoek

Het is belangrijk dat alle bevestigingspunten naar het midden van het zonnezeil/ schaduwdoek wijzen! Dit i.v.m. de trekkracht die erop komt te staan.

Een schaduwdoek wil door de diagonalen opgespannen worden

Tip: je kan het doek eerst tijdelijk met touw vastmaken, zodat je de juiste lokatie en de lengte van ketting of koord kunt bepalen. Houd het bijv. met 2 personen even in positie.

Bevestiging met draadspanner of katrol

Begin met het vastmaken van de eerste 2 hoeken. Klik de karabijnhaak aan het vaste bevestigingspunt en aan een hoek van het zonnezeil/schaduwdoek. Afhankelijk van de afstand kan je er eventueel nog een stuk ketting tussen plaatsen.

Bevestig je schaduwdoek met een karabijnhaak

Bij de laatste hoek (bij een vierkant de laatste 2 hoeken aan dezelfde doekzijde) plaats je een draadspanner tussen het bevestigingspunt en het zonnezeil/ schaduwdoek. Draai de spanhaak helemaal open (zodat deze de grootste lengte heeft), bevestig deze en draai hem dan aan. Gebruik bijv. een schroevendraaier voor het hefboomeffect!

Met een draadspanner zet je je schaduwdoek op spanning

De ruimte tussen het bevestigingspunt en het zonnezeil/schaduwdoek is bepalend of je kunt volstaan met een karabijnhaak of spanhaak of dat je extra ketting nodig heeft. Voordeel van een ketting is dat je altijd het zonnezeil/schaduwdoek eenvoudig nog een oogje strakker kunt zetten.

Ook kan je i.p.v. 2 spanhaken 2 katrollen met koord en kikkers gebruiken:

Met name als je het doek er vaker snel af wilt halen, is dit handig. Op 2 hoeken aan dezelfde doekzijde komen de katrollen. Bevestig de koordkikker onder het vaste bevestigingspunt (paal/muur) op +/- 1.50m bedienhoogte. Bevestig een uiteinde van het koord aan de onderkant van de katrol. Haal het koord bovenin door de katrol naar de kikker. Klik de karabijnhaak aan het koord en dan aan het oog in het doek. Span het koord op en bevestig deze aan de kikker. Het functioneert nu als ‘het hijsen van de vlag’.

Je schaduwdoek opspannen met een katrolset

Het schaduwdoek ophangen onder spanning

Span het zonnezeil/schaduwdoek goed strak, zodat de wind er weinig vat op heeft! Indien nodig, kan je het doek later naspannen. De vouwen, die door de verpakking in het doek zijn gekomen, gaan er na een aantal weken vanzelf uit. Houdt het doek op spanning!

Let op:

 • Controleer regelmatig de spanhaken; indien nodig span dan na.
 • Bij windkracht 5+ adviseren wij het zonnezeil/schaduwdoek tijdelijk te verwijderen
 • Plaats geen bbq, terrasverwarmer of open vuur dichtbij of eronder
 • Het gebruik van bepaalde chemicaliën kan de levensduur aantasten
 • Je kunt het zonnezeil/schaduwdoek schoonmaken met water en een spons/zachte borstel. Laat
 • het water even inwerken, zodat het vuil loskomt.
 • Stop het zonnezeil/schaduwdoek niet in de wasmachine.
 • Je dient het zonnezeil/schaduwdoek droog op te bergen!!
 • Als je bovenstaande instructie opvolgt… kan je zorgeloos genieten van je ZONZ product!

NB: Ondanks deze instructie, kan ZONZ sunsails niet aansprakelijk worden gesteld voor onjuiste montage en daardoor schade aan het zonnezeil/ schaduwdoek.

 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €25,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!