Menu
EUR
  • Dé specialist in maatwerk schaduwdoeken
  • Gratis doeksamples
  • Gratis verzending vanaf € 25,-
  • 5 jaar garantie op UV-degradatie!

Montage van wind- of privacydoeken

Het monteren van een wind- of privacydoek is eenvoudig

Je kunt een wind-, privacydoek met rechte zijden op verschillende manieren bevestigen. De mate van flexibiliteit -dus hoe vaak je het doek eraf wilt halen- bepaalt de manier van bevestigen.

Bevestigen kan met:

1. Bevestigen met spanelastiek

De flexibiliteit is bij het gebruik van spanelastieken het grootst. Je kunt het doek er redelijk snel af halen. Je kunt de spanelastieken om het frame, balk of hekwerk slaan of in een schroefoog haken.

We bieden keuze uit 2 soorten spanelastieken:

Spanelastiek 1: Spannquick:

Met een lengte van 22 centimeter ongespannen, op spanning kan er een grotere lengte worden overbrugt. De spannquick elastieken kun je zelf inkorten. Ook kun je het spannquick dubbel om het frame, balk of hekwerk bevestigen. Hierdoor neemt de spanmarge af.

Winddoek bevestigen met spanelastiek spannquick

Spanelastiek 2: Spanelastiek met haak:

Dit is ons kortste spanelastiek met een lengte van 13 centimeter ongespannen. Op spanning gezet kan er een grotere lengte worden overbrugt. Het spanelastiek met haak kan niet dubbel worden bevestigd, vanwege de korte lengte.

Winddoek opspannen

De manier van bevestigen bepaalt de spanmarge, de ruimte tussen het doek en het vaste bevestigingspunt. 

De spanmarge ligt tussen de 5 tot 12 centimeter per zijde .Trek dit getal 2 keer van de gemeten breedte-afstand af. De breedte van jouw wind- of privacydoek is dus de breedte minus 10 tot 24 centimeter .
Meestal kan je een wind- of privacydoek alleen aan de 2 zijkanten opspannen tussen de staanders links en rechts; en niet boven of onder. Indien een doek langer is dan 200 centimeter, is ons advies het doek ook bovenaan vast te zetten, om doorhangen te voorkomen.

Dus bestel je doek 10- 24 cm kleiner dan de gemeten tussenruimte. Bepalend hierbij is ook of je het doek om de balk of rand van het frame wilt monteren of met een kleine afstand tot de balk of rand van het frame.

Bij een hekwerk zou je kunnen volstaan met 1-2 cm ruimte aan de boven en 1-2 cm ruimte aan de onderkant. Maar dat kan alleen met tierips of koord. Of met de spannquick die je dubbel om het hekwerk kunt slaan.

 

2. Bevestigen met tierips

Bij het gebruik van tierips is de spanmarge het kleinst. Je bent hiermee minder flexibel, want je haalt het doek er niet snel even af. De spanmarge ligt rond de 1 tot 4 centimeter rondom per zijde. Dus bestel je doek 2 tot 8 centimeter kleiner dan de tussenruimte. Bepalend hierbij is ook of je het doek om de balk of rand van het frame wilt monteren of met een kleine afstand tot de balk of rand van het frame.

Privacydoek bevestigen met tierips

3. Rijgen met koord:

Door het doek met koord te rijgen, heb je een kleine open ruimte rondom je doek. Je bent echter minder flexibel; je haalt het doek niet snel even weg.

Je kunt het koord (advies 4 mm dik) rondom door de ogen van het doek en om de balken of het frame rijgen. Je kunt hiervoor ook kleine schroefoogjes in de balken monteren. De spanmarge zal rond de 1 tot 5 centimeter rondom per zijde liggen.
Bestel je doek dus 2 tot 10 centimeter kleiner dan de tussenruimte. Bepalend hierbij is ook of je het doek om de balk of rand van het frame wilt monteren of met een kleine afstand tot de balk of rand van het frame.
De lengte van het benodigde koord is bij rondom rijgen ongeveer 1,5-2x keer de omtrek van het doek. Het totaal van alle zijden bij elkaar opgeteld vermenigvuldig je dus met 1,5- 2 om de juiste lengte van het koord te bepalen.

Bevestig je jouw doek op de balken of de randen van het frame, dan meet je de afstand op van het midden van de linker balk tot het midden van de rechter balk. Je hebt dan (bijna) geen open ruimte rondom je doek.

Winddoek opspannen met koord

 

4. Bevestiging met schroefduim

Ook kun je jouw wind- of privacydoek aan één zijde direct bevestigen met schroefduimen. Aan de andere kant monteer je schroefoogjesin de balk en monteer je het doek door een koord te rijgen door de ogen van het doek en de schroefoogjes.

In dit geval heb je alleen een spanmarge van ongeveer 5 centimeter nodig voor de ene kant waar je gaat opspannen. Aan de kant van de schroefduim hoef je geen spanmarge te rekenen.

Winddoek bevestigen met schroefduim

Deze video's helpen je met het monteren van jouw winddoek of privacydoek:

Binnenkort meer video's beschikbaar

VITA oprolbaar terrasscherm Luxxout (binnenkort)

INOVA opolbaar terrasscherm Luxxout (binnenkort)

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €25,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!