Montage instructies ZONZ sunsails

bevestigingspunten_instructie

1) Bepaal de positie

Voordat je begint met installeren is het belangrijk dat je exact bepaalt waar je het zonnezeil/schaduwdoek gaat plaatsen. Houdt daarom rekening met onderstaande punten:

 • Afmeting zonnezeil/schaduwdoek + bij elke hoek 30cm extra tbv de spanmarge
 • Hoogte van openslaande deuren
 • Sterkte van de constructie van de bevestigingspunten (stenen muur/dikte hout)
 • Mogelijkheden voor het plaatsen van bevestigingspalen (niet hinderlijk in de weg)
 • Stand van de zon (op verschillende tijdstippen)

ZONZ Sunsails Installatie Bevestigingspunten

2) Bepaal de definitieve bevestigingspunten

Leg het zonnezeil of schaduwdoek uit waar je de schaduw wilt hebben. Kies de meest ideale bevestigingspunten voor de hoeken; zoals een muur, schuur, een boom etc. Het is belangrijk dat het stevige bevestigingspunten zijn. Let op: de bevestigingspunten moeten naar het midden van het zonnezeil/ schaduwdoek wijzen! Dit gezien de kracht die vanuit het midden van het doek naar de punten gaat.

Tussen elke hoek van het zonnezeil/schaduwdoek en het bevestigingspunt dien je zo’n 30cm ruimte over te houden, zodat je het strak kunt spannen. Met ketting of koord kan je de afstand van bevestigingspunt tot het doek verlengen; maar beperkt dit tot max. 120cm!

Waterdichte zonnezeilen

Hang het doek schuin 30% op afschot (verval van 30cm per 1m) voor de afloop van regenwater. In alle gevallen dien je de vorming van een ‘waterzak’ te voorkomen.

Zeildoek

Waterdoorlatende schaduwdoeken

Deze kunnen naast schuin, ook horizontaal worden opgehangen, omdat het doek water doorlaat. Alléén bij een waterdoorlatend vierkant doek kan je ook 1 diagonaal hoog en de andere laag bevestigen (zodat er een speelse hypar/zadelvorm ontstaat) waardoor het water eraf kan lopen..

schaduwdoek hypar

3) Gebruik de juiste bevestigingsmaterialen

bevestigingsset 2013_webWij adviseren om onze complete set rvs bevestigingsmateriaal te gebruiken. Deze roesten niet (rvs316) en zijn voor driehoek of vierkant. Zie de pagina ‘montage’ op onze website voor de diverse bevestigingsmaterialen. Voor bevestiging aan de gevel (bakstenen muur/beton) kan je een gat boren in het midden van de baksteen, waarin je een 10mm plug plaatst. Daarin schroef je een schroefoog.

Ook kan je een keilhuls M8 met oogmoer gebruiken, welke je met boor 14 in het midden van de baksteen plaatst. In een gevel met hout heb je min. 4cm massief hout nodig; dit t.b.v. de schroefoog.

Gebruik van palen

Indien je één of meerdere palen als bevestigingspunt nodig hebt, dan kan je hiervoor hardhout (of geïmpregneerd zachthout) gebruiken. Gebruik een paal van min. 9x9cm dikte en bijv. 3m lengte. Een mooiere oplossing zijn onze rvs of stalen palen (min. 7cm diam), welke ook in hoogte verstelbaar zijn. De hoogte van de paal bepaal je door de uiteindelijke hoogte van het zonnezeil/schaduwdoek + de diepte van het gat. Wij adviseren de paal min. 80cm in de grond te plaatsen met een grondboor. In de paal boor je bovenaan een gat van 8mm, waarin je een oogbout M8 van 10cm lengte plaatst. Palen plaats je bij voorkeur -schuin onder een hoek van 10 tot 15graden- ergens waar ze niet in de weg staan; bijv. op scheiding van terras/gras/plantenborder. Eventueel kan je, indien stevig geplaatst, een boom of schuttingpaal voor montage gebruiken. Let op: geen tussendeel-plank van een schutting!

Fundering- beton

Voor extra stevigheid- afhankelijk van de grondsoort- kan je de palen in (snel)beton storten. De plek waar de paal in de grond komt, graaf je 40x40cm en 80cm diep uit. Om de paal steun te geven, leg je onderin het gat een dikke stoeptegel of een 10cm laag met kiezels. Meng het beton volgens instructie op de verpakking. Plaats de paal schuin onder een hoek van 10 tot 15 graden; schuin weg t.o.v. het midden van het zonnezeil/ schaduwdoek. Ondersteun de paal tijdelijk, zodat deze in de juiste positie blijft staan tijdens het uitharden van het beton.

4) Installatie zonnezeil/schaduwdoek

Het is belangrijk dat alle bevestigingspunten naar het midden van het zonnezeil/ schaduwdoek wijzen (zie afb. 1)! Dit i.v.m. de trekkracht die erop komt te staan. Tip: je kan het doek eerst tijdelijk met touw vastmaken, zodat je de juiste lokatie en de lengte van ketting of koord kunt bepalen. Houd het bijv. met 2 personen even in positie.

Spanhaak of katrol

Begin met het vastmaken van de eerste 2 hoeken. Klik de karabijnhaak aan het vaste bevestigingspunt en aan een hoek van het zonnezeil/schaduwdoek. Afhankelijk van de afstand kan je er eventueel nog een stuk ketting tussen plaatsen. Bij de laatste hoek (bij een vierkant de laatste 2 hoeken aan dezelfde doekzijde) plaats je een spanhaak tussen het bevestigingspunt en het zonnezeil/ schaduwdoek. Draai de spanhaak helemaal open (zodat deze de grootste lengte heeft), bevestig deze en draai hem dan aan. Gebruik bijv. een schroevendraaier voor het hefboomeffect! De ruimte tussen het bevestigingspunt en het zonnezeil/schaduwdoek is bepalend of je kunt volstaan met een karabijnhaak of spanhaak of dat je extra ketting nodig heeft. Voordeel van een ketting is dat u altijd het zonnezeil/schaduwdoek eenvoudig nog een oogje strakker kunt zetten.

Draadspanner rvs aan schroefoog

Ook kan je i.p.v. 2 spanhaken 2 katrollen met koord en kikkers gebruiken:

Met name voor snelle, dagelijkse montage is dit handig. Op 2 hoeken aan dezelfde doekzijde komen de katrollen. Bevestig de kikker onder het vaste bevestigingspunt (paal/muur) op +/- 1.50m hoogte. Bevestig een uiteinde van het koord aan de onderkant van de katrol. Haal het koord bovenin door de katrol naar de kikker. Klik de karabijnhaak aan het koord en dan aan het oog in het doek. Span het koord op en bevestig deze aan de kikker. Het functioneert nu als ‘het hijsen van de vlag’.

Katrolset schaduwdoek bevestiging

Ophangen onder spanning

Span het zonnezeil/schaduwdoek goed strak, zodat de wind er weinig vat op heeft! Indien nodig, kan je het doek dagen later naspannen. De vouwen, die door de verpakking in het doek zijn gekomen, gaan er na een aantal weken vanzelf uit. Houdt het doek op spanning!

Let op:

 • Controleer regelmatig de spanhaken; indien nodig span dan na.
 • Bij windkracht 5+ adviseren wij het zonnezeil/schaduwdoek tijdelijk te verwijderen
 • Plaats geen bbq, terrasverwarmer of open vuur dichtbij of eronder
 • Het gebruik van bepaalde chemicaliën kan de levensduur aantasten
 • Je kunt het zonnezeil/schaduwdoek schoonmaken met water en een spons/zachte borstel. Laat het water even inwerken, zodat het vuil loskomt.
 • Stop het zonnezeil/schaduwdoek niet in de wasmachine.
 • Je dient het zonnezeil/schaduwdoek droog op te bergen!!

Als je bovenstaande instructie opvolgt… kan je zorgeloos genieten van je ZONZ product!

NB: Ondanks deze instructie, kan ZONZ sunsails niet aansprakelijk worden gesteld voor onjuiste montage en daardoor schade aan het zonnezeil/ schaduwdoek.