Menu
EUR
  • Dé specialist in maatwerk schaduwdoeken
  • Gratis doeksamples
  • Gratis verzending vanaf € 25,-
  • 5 jaar garantie op UV-degradatie!

Schaduwdoek tips & begrippenlijst

Wat is een schaduwdoek?

Een schaduwdoek is een doek dat horizontaal opgehangen wordt en dat gebruikt wordt om schaduw te maken en bescherming biedt tegen de zon. Dit schaduwdoek kan waterdoorlatend of waterdicht zijn. Ook kan je nog het onderscheid maken tussen een schaduwdoek met gecurvde zijden (hol ingesneden zijden zoals bij een banaan) of met rechte zijden. Dit laatste heeft te maken met de manier van bevestigen. Een schaduwdoek met gecurvde zijden is standaard en bevestig je alleen aan de hoeken.

Wat is een zonnezeil?

De term zonnezeil wordt ook wel gebruikt voor een waterdicht schaduwdoek. Het hangt er maar net vanaf wat de verkoper eronder verstaat. Maar meestal is een zonnezeil waterdicht.

Wat is een lamellendoek?

Een lamellendoek is een vorm van zonwering die perfect geschikt is voor gebruik in pergola’s, onder een glazen afdak op het terras of in de tuin. Het doek wordt direct aan de ogen, of met karabijnhaakjes, aan een gespannen staaldraad gemonteerd en wordt met de hand bedient. Het doek schuift en open en dicht als een harmonica. Wanneer dit doek helemaal is uitgeschoven kunnen de lamellen zowel los in boogjes hangen of strak. Het grote voordeel van deze schaduwoplossing is dat je flexibel bent in wanneer je zon en wanneer je schaduw wilt. Een lamellendoek wordt ook wel wavesail of harmonicadoek genoemd.

Wat is een harmonicadoek?

Een harmonicadoek wordt ook wel lamellendoek of wavesail genoemd. Voor uitleg zie: wat is een lamellendoek?

Wat is een wavesail?

Een wavesail wordt ook wel lamellendoek of harmonicadoek genoemd. Voor uitleg zie: wat is een lamellendoek?

Wat is een privacydoek?

Een privacydoek is een doek met rechte zijden en wordt verticaal gebruikt. Het wordt ook wel een zichtscherm of terrasscherm genoemd. Deze kan afgewerkt worden met zeilogen op de hoeken, zeilogen om de 30cm, alleen verstevigingsband of met een holle zoom. Deze doeken zorgen ervoor dat er minder inkijk is waardoor je fijn beschut zit. Wij verkopen deze doeken als standaard oprolbare privacydoeken of als maatwerk privacydoek.

Wat is een windscherm?

Een windscherm is een doek met rechte zijden en wordt verticaal gebruikt. Deze kan afgewerkt worden met zeilogen op de hoeken, zeilogen om de 30cm, alleen verstevigingsband of met een holle zoom. Achter een windscherm zit je heerlijk beschut tegen de wind. Wij verkopen deze doeken als standaard oprolbare windschermen of als maatwerk windscherm.

Wat is een balkondoek?

Een balkondoek is een doek met rechte zijden en wordt verticaal gebruikt. Deze kan afgewerkt worden met zeilogen op de hoeken, zeilogen om de 30cm, alleen verstevigingsband of met een holle zoom. De doeken geven beschutting tegen de wind en door de doeken heb je ook minder inkijk. Wij verkopen deze doeken als maatwerk.

Wat is een chillsail?

Een chillsail is een trendy schaduwnet ook wel een camouflagenet genoemd. Het geeft een hele nieuwe beleving van licht en ruimte en je kan heerlijk zitten onder dit schaduwnet. Het geeft 50% schaduw, dit is veel minder dan bij een schaduwdoek. Je kan dit schaduwnet horizontaal of verticaal bevestigen, het is UV werend en vochtbestendig. Daarnaast is het materiaal brandwerend en daarom ook geschikt voor binnen gebruik.

Hoe kies ik het juiste doek?

Weet je nog niet welk type schaduwdoek het meest geschikt is voor jouw situatie? Geen probleem! Met de keuzehulp van ZONZ bepaal je aan de hand van een aantal vragen met welk doek je de perfecte schaduw creëert.

Op zoek naar inspiratie?

Schaduwdoeken en windschermen bestaan in veel verschillende soorten en maten. Het is daarom een goed idee om je te laten inspireren door ZONZ. Bekijk ZONZ Inspireert om inspiratie op te doen bij ZONZ. Hier vind je voorbeelden van door ZONZ geplaatste schaduwdoeken en harmonicadoeken.

Wat zijn de voordelen van een schaduwdoek?

Schaduwdoeken zijn doeken –veelal van kunststof HDPE materiaal- die gemakkelijk zelf te bevestigen zijn. Schaduwdoeken geven veel m2 aan schaduw en bieden een uitstekende bescherming tegen schadelijke UV-straling. Je kan ze het gehele voorjaar en zomerseizoen buiten laten hangen. Je hebt er geen omkijken meer naar! Daarnaast heb je geen parasolvoet meer die in de weg staat op het terras. Daarnaast geeft een schaduwdoek ook een gezellige en hippe uitstraling aan jouw tuin of terras.

Biedt een schaduwdoek ook bescherming tegen UV straling?

Schaduwdoeken zijn uitermate geschikt om schadelijke UV straling tegen te gaan! Zowel onze maatwerk schaduwdoeken en standaard doeken en harmonicadoeken bieden een goede bescherming tegen UV-straling. Ze houden max. 95% van de UV-straling tegen.

Wat kost een schaduwdoek?

Dat kan heel erg verschillen. Dit is afhankelijk van welke afmeting je wilt, of het een standaard of een maatwerk schaduwdoek is en van welk materiaal het schaduwdoek gemaakt is. Je hebt al een kwalitatief goed schaduwdoek vanaf € 74,95.

Kan ik een schaduwdoek ook op maat laten maken?

Ja dat kan zeker! ZONZ sunsails mag zich zelfs dé expert noemen op het gebied van maatwerk schaduwdoeken. We hebben 5 verschillende doeksoorten en 5 verschillende randafwerkingen! Kortom de keuze is eindeloos. Wij maken naast schaduwdoeken ook harmonicadoeken, wind-, privacydoeken en balkondoeken op maat.

Wanneer kies ik een schaduwdoek met gecurvde zijden?

Een schaduwdoek met gecurvde zijden is de meest gekozen variant, omdat dit doek goed op te spannen is aan enkel de hoeken van het doek zonder dat het doek gaat doorhangen. Met curvde bedoelen we dat de zijde naar binnen toe is ingesneden, zoals een banaan-vorm. Je dient rekening te houden met een bepaalde spanmarge, omdat er een draadspanner of katrol tussen het bevestigingspunt en de hoek van het doek komt.

– Gecurvde zijden hebben alleen bevestigingsmogelijkheden op de hoeken. Je hoeft het doek dus enkel op de hoeken eraf te halen, wat snel gaat. Op de hoeken maken wij rvs triangel ringen. De max. lengte van het doek bij gecurvde zijden is +/- 650cm in waterdoorlatend en 500cm in waterdicht. Anders wordt het doek te zwaar en zal doorhangen.

Het voordeel van gecurvde zijden is de stevigheid, waardoor je het doek meer kunt opspannen. Tevens haal je het doek er snel af en hang je het weer snel op.

Het enige nadeel van gecurvde zijden is dat je wat doekverlies in het midden van de zijden hebt. De gecurvde insnede is 6% van de doeklengte, wat gem. op een ‘kier’ tussen gevel en doek uitkomt van +/- 20-25cm.

Met onze Keuzehulp helpen we je de juiste keuze maken.

Wanneer kies ik een schaduwdoek met rechte zijden?

Als je een doek zo dicht mogelijk bij de bevestigingspunten wilt hebben. Een schaduwdoek met rechte zijden kan meestal niet opgespannen worden aan enkel de hoeken van het doek. Daarom wordt een schaduwdoek met rechte zijden vaak afgewerkt met zeilogen om de 30 cm. Je kan het schaduwdoek dan opspannen d.m.v. koord, spanelastieken of tierips en hebt dan vrij weinig spanmarge. Wel heb je dus meerdere bevestigingspunten rondom nodig!

–Rechte zijden krijgen ronde bevestigingsogen om het doek op meerdere punten rondom vast te zetten. Als bevestiging maken wij er ronde verchroomde zeilogen in; dit kan om de 30cm rondom of alleen op de hoeken. In rechte zijden kunnen wij ook een holle zoom maken of zelfs géén ogen erin maken. De ogen in doeken met rechte zijden zijn minder sterk dan de rvs triangle ringen bij de gecurvde zijden.

Het voordeel van rechte zijden is dat je er iets meer m2 schaduw mee realiseert en het doek rondom (bijv. in een frame) kunt bevestigen.

Het nadeel van rechte zijden is dat de ogen wat minder stevig zijn en het doek dus beter aan meerdere ogen bevestigd kan worden.

Kortom, ga je het doek alleen op de hoeken vastzetten, kies gecurvde zijden. Ga je het doek rondom (in een frame) op meerdere punten spannen, kies rechte zijden.

Met onze Keuzehulp helpen we je de juiste keuze te maken.

Hoe bevestig ik een schaduwdoek?

Een schaduwdoek bevestig je aan de gevel van het huis, aan palen of een combinatie van beide. Ook kan je een schaduwdoek goed in of aan een pergola bevestigen. Wij hebben op onze site ook een uitgebreide montage instructie voor een schaduwdoek.

Een schaduwdoek kan op verschillende manieren bevestigd worden. Dit hangt er ook van af of het doek rechte zijden heeft of gecurvde zijden. Een schaduwdoek met gecurvde zijden wordt meestal bevestigd met draadspanners of katrol met koord. Dit is nodig om het schaduwdoek mooi strak opgespannen te krijgen. Alleen bevestigen aan haakjes of direct aan de ogen is niet voldoende.

Een schaduwdoek met rechte zijden kan daarentegen meestal niet opgespannen worden aan enkel de vier hoeken. Een schaduwdoek met rechte zijden wordt vaak bevestigd d.m.v. spanelastieken, spankoord of tierips die door de zeilogen van het schaduwdoek gaan.

Hoe bevestig ik een harmonicadoek?

Een harmonicadoek wordt meestal gebruikt in een pergola constructie. Het doek wordt aan staaldraden opgehangen en wordt met een katrolset handmatig open en dicht geschoven. Wij hebben op onze site ook een uitgebreide montage instructie voor een harmonicadoek.

Hoe bevestig ik een zichtscherm?

Een zichtscherm bevestig je verticaal aan palen (bijv. van een pergola) of aan een muur. Een zichtscherm kan op verschillende manieren vastgemaakt worden. Bijvoorbeeld met koord, spannquicks, tierips of Clipon.

Hoe bevestig ik een windscherm?

Een windscherm bevestig je verticaal aan palen; bijv. tussen de palen van een pergola. Ook kan je een windscherm aan de muur vastmaken. Het scherm kan op verschillende manieren vastgemaakt worden. Bijvoorbeeld met koord, spannquicks, tierips of Clipon. Wij hebben op onze site ook een uitgebreide montage instructie voor een windscherm.

Hoe bevestig ik een balkondoek?

Een balkondoek bevestig je aan een stalen of houten balkon. Een balkondoek kan op verschillende manieren vastgemaakt worden. Je kunt het doek ook rijgen door de spijlen van het balkon hekwerk. Bijvoorbeeld met koord, spannquicks of tierips.

Wat wordt er bedoeld met spanmarge bij een schaduwdoek?

Bij de montage van een schaduwdoek, windscherm, privacydoek en balkondoek dien je altijd rekening te houden met de spanmarge. Dit is de ruimte die je nodig hebt om het doek te bevestigen. Het gaat dus om de materialen die tussen het doek en het bevestigingspunt komen. De spanmarge verschilt per vorm van schaduwdoek en per bevestigingsmethode. Voor een vierkant schaduwdoek dat opgespannen wordt met draadspanners of met katrollen en koord is de spanmarge bijvoorbeeld 40 cm per zijde. Dit houdt in dat het schaduwdoek per zijde 40 cm kleiner is dan de ruimte tussen de bevestigingspunten.

Wanneer moet een schaduwdoek op afschot gehangen worden?

Een schaduwdoek moet op afschot gehangen worden als het gemaakt is van een waterdicht doek materiaal. Wij adviseren om waterdichte schaduwdoeken 30% op afschot te hangen (d.w.z. een hoogteverschil van 30 cm per 1 meter doeklengte). Op die manier kan het water goed van het doek aflopen waardoor er geen waterzak in het doek kan ontstaan. Wanneer er een waterzak ontstaat kan het schaduwdoek opgerekt worden of zelfs scheuren.

Wanneer moet een harmonicadoek (wavesail/ lamellendoek) op afschot gehangen worden?

Een harmonicadoek moet op afschot gehangen worden wanneer het doekmateriaal waterdicht is. Het harmonicadoek dient in de breedte –parallel aan de lamellen- 10% op afschot te hangen. Dit hoogteverschil van 10cm per 1m doeklengte is nodig voor de afwatering. Wanneer het harmonicadoek niet op afschot wordt gehangen, loop je het risico dat er een waterzak ontstaat en dat het doek beschadigd raakt. Wij adviseren daarom altijd om een waterdicht harmonicadoek 10% op afschot te hangen.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €25,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!